Filibeli Ahmet Hilmi'nin Tiyatroları

Yazar : Hazırlayan: Harun Yıldız
İsbn : 9786052338339
Yayın Tarihi : Aralık, 2017
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 194
Ölçü : 13 x 21 cm
Bahsi Geçen : Ahmed Hilmi (Filibeli)

FİLİBELİ AHMET HİLMİ
(1865-1914)
Hayatı
Ahmet Hİlmİ, 1865’te bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan Filibe’de ( Plovdiv) doğdu. Babası Akşit Türkmenlerinden Şehbender ( konsolos) Süleyman Bey, annesi Kafkasyalı Şevkiye Hanım’dır. İlköğrenimini doğduğu şehirde tamamlayan Ahmet Hilmi, İstanbul’a gelip 1890’da Galatasaray Sultanisinden mezun oldu. Daha sonra Posta ve Telgraf Nezaretinde, ardından da Düyun-ı Umumiye İdaresinde görevli olarak çalışmaya başladı. Memuriyeti nedeniyle Beyrut’a gönderilen Ahmet Hilmi, burada Jön Türklerle irtibata geçip onlardan etkilendiği için Mısır’a kaçmak zorunda kaldı ve orada Terakki-i Osmanî Cemiyetine girdi. 1901’de İstanbul’a geri gelişinde suçlu bulunarak tutuklanıp Fizan’a sürgün edildi. Burada, tasavvufa ilgi duymaya başlayan Ahmet Hilmi, Arûsî tarikatına intisap etti. II. Meşrutiyet’in ilanından sonra da memleketine döndü.
Arapça, Farsça ve Fransızcayı çok iyi bilen Ahmet Hilmi, bir ara Darülfünunda Felsefe dersleri verdi ve Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye üyeliğinde bulundu. İttihat ve Terakki’nin icraatlarına yönelttiği tenkitler, Siyonizm ve Masonluk meselesini siyasi hayatı tehdit eden bir unsur olarak gündeme taşıması sebebiyle çıkardığı gazeteyle matbaası kapatılıp önce Kastamonu’ya, sonra da Bursa’ya sürgün edildi. İttihatçıların iktidardan uzaklaşmasının ardından affa uğrayıp tekrar İstanbul’a döndü.
Hiç evlenmeyen Ahmet Hilmi, 30 Ekim 1914’te aniden öldü; cenazesi Fatih Camii haziresinde defnedildi. Beklenmedik şekildeki bu ölümüyle ilgili olarak zehirlendiği veya bir komploya kurban gittiği ileri sürüldü.

******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...